Numer CAS: 8007-69-0

PANOIL SAO PH EUR

Kosmetyka

(próbki dostępne na zapytanie)

Podstawowe parametry

Nazwa INCIPrunus Amygdalus Dulcis Oil
Numer CAS8007-69-0
Formaciecz
Kolorjasnobursztynowy
pHnd

Informacje ogólne

PANOIL SAO PH EUR to rafinowany olej ze słodkich migdałów. Pełni funkcję emolientu i oleju nośnikowego w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Zmiękcza skórę, wspiera odczucie gładkości i nadaje poślizg podczas aplikacji, dlatego sprawdza się m.in. w pielęgnacji twarzy oraz produktach do masażu.

Olej migdałowy jest olejem triglicerydowym, w którego profilu kwasów tłuszczowych przeważają kwasy oleinowy i linolowy. Może stanowić komponent fazy olejowej emulsji, podstawę mieszanin olejowych oraz nośnik składników rozpuszczalnych w tłuszczach. Ostateczne odczucie na skórze zależy od jego udziału i składu całej receptury.

Wartość dla technologa

  • Emoliencyjność - zmiękczenie skóry i poprawa jej odczucia po aplikacji.

  • Poślizg aplikacyjny - przydatny w olejkach pielęgnacyjnych i do masażu.

  • Płynna postać - ułatwia dozowanie i łączenie z pozostałymi składnikami fazy olejowej.

  • Wszechstronność - zastosowania w pielęgnacji skóry, włosów oraz olejkach do kąpieli.

Zastosowanie

Kremy, emulsje i balsamy do twarzy oraz ciała: jako emolient fazy olejowej wspierający miękkość skóry i poślizg podczas rozprowadzania produktu.

Olejki pielęgnacyjne i do masażu: jako olej bazowy lub składnik kompozycji z innymi emolientami i dodatkami lipofilowymi.

Olejki do kąpieli typu oil-to-milk: jako składnik lipidowy układu, który po kontakcie z wodą tworzy mleczną dyspersję. Za ten efekt odpowiada odpowiednio dobrany układ emulgujący całej receptury.

Produkty do włosów: jako komponent lipidowy szamponów, odżywek, masek i mieszanin olejowych. Panzeri pokazuje jego zastosowanie w skoncentrowanym szamponie w paście.

Kosmetyki do demakijażu na bazie olejowej: jako proponowany komponent emoliencyjny; skuteczność usuwania makijażu i łatwość spłukiwania należy ocenić dla kompletnej formulacji.

Materiały do pobrania

Szczegółowa dokumentacja techniczna i regulacyjna produktu jest dostępna w MEDICOS na życzenie. Aby ją otrzymać, napisz do nas wiadomość e-mail. Prześlemy Ci komplet aktualnych dokumentów jakościowych i regulacyjnych.

Więcej informacji

Więcej informacji dostępnych w specyfikacji techniczej produktu oraz w karcie charakterystyki dostępnej pod tym adresem (e-mail): kontakt@medicos.com.pl

PANOIL SAO PH EUR

Nazwa INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Numer CAS: 8007-69-0

Kosmetyka

Nie znalazłeś surowca, którego potrzebujesz?

Jeśli nie mogłeś znaleźć produktu, który Cię interesuje, prosimy o kontakt poprzez formularz kontaktowy.